Logo Buro Appel

Ontruimingsplattegrond en -plannen

Ieder gebouw dat op basis van artikel 6.2 van het Bouwbesluit 2012 moet beschikken over een brandmeldinstallatie moet ook beschikken over een ontruimingsplan en een ontruimingsplattegrond (artikel 6.23 lid 6)

Een ontruimingsplan is een document dat wij opstellen volgens de NEN 8112 (voorheen NTA-8112), waarin layout, hoofdstukken, inhoudsopgave en bijlagen zijn vastgesteld. Ontruimingsplattegronden zijn daarbij een belangrijk en vrijwel onmisbaar hulpmiddel.

De ontruimingsplattegrond geeft aan waar men blus- en EHBO-middelen kan vinden, hoe men het gebouw op veilige wijze kan verlaten en waar men zich dient te melden. Het geeft de gebruikers vertrouwen dat er over hun veiligheid is nagedacht.


Bij brand moet iedereen voldoende tijd hebben om het gebouw te ontvluchten. Of dit ook daadwerkelijk het geval is kunnen we uitrekenen met een ontruimingsberekening. Zo weet u dat de gebruikers veilig kunnen vluchten en kunt u dit aantoonbaar maken bij het bevoegd gezag (de gemeente of brandweer).

Onderstaand een voorbeeld van een ontruimingsplattegrond, een belangrijk onderdeel van het ontruimingsplan.


Overigens is het belangrijk dat het ontruimingsproces niet alleen op papier staat; iedereen binnen de organisatie dient zich het proces eigen te maken. Oefen daarom minimaal één keer per jaar het ontruimingsplan door het in de praktijk te toetsen, door simulaties of ontruimingsoefeningen. Iedereen dient (in geval van calamiteit) op een juiste en ordelijke wijze het gebouw te verlaten.


Voor een overzicht van veel gebruikte termen en begrippen over brandveiligheid en het Bouwbesluit verwijzen wij u graag naar de pagina Begrippen.


Extra informatie en voorbeelden

Share by: